Zupa z jarmużu
- Marchew
- Pietrucha
- Seler
- Por
- Cebula
- Olej rzepakowy
- Jarmuż
- Kiełbasa
- Czosnek
- sól, pieprz, papryka ostra, ziele, liść bobkowy
Warzywa umyj i obierz, podsmaż na oleju rzepakowym niech się przyrumienią. Do warzyw dodaj łodygi jarmużu, ziele angielskie, liść laurowy i smaż jeszcze chwilę. Zalej wodą i niech się gotuje 20-30 minut. Na patelni podsmaż ulubioną kiełbasę, wrzuć do zupy, na tym samym tłuszczu z dodatkiem odrobiny oleju i czosnku, podsmaż liście jarmużu. Wyjmij z zupy łodygi jarmużu. Wrzuć do zupy liście. Na patelnię nalej trochę zupy i dokładnie wymieszaj, następnie zlej cały smak z patelni do garnka. Zupę dopraw solą, pieprzem i chilli
Pesto
- 1 pęczek jarmużu
- 1 pęczek szpinaku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
- 10 g (1 łyżka) siemienia lnianego
- 30 g (1 garść) orzechów włoskich
- 30 ml oleju lnianego
- 70-100 ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
Liście jarmużu umyj i powycinaj łykowate łodygi. Wrzuć liście na 2 minuty na osolony wrzątek po czym przełóż od razu do miski z wodą i kostkami lodu. Dzięki temu jarmuż zachowa swój zielony kolor. Kiedy wystygnie dokładnie odciśnij z nadmiaru wody. Szpinak umyj i wrzuć na 30 sekund na wrzątek, po czym tak jak jarmuż zahartuj w lodowatej wodzie. Natkę umyj, osusz i drobno posiekaj. Czosnek zetrzyj lub posiekaj i rozetrzyj na pastę z szczyptą soli. Jarmuż, szpinak, natkę czosnek i pozostałe składniki zmiksuj blenderem na kremowe pesto. Przełóż do słoika i zalej warstwą oleju grubości około 1 cm. Przechowuj w lodówce do 5 dni.
Różowe naleśniki z jagodami i jogurtową bitą śmietaną
Ciasto:
- 1 upieczony w skórce burak
- 2 jajka
- 2/3 szklanka mleka
- ¼ łyżeczki soli
- 6 - 8 łyżek mąki pszennej
- olej rzepakowy do smażenia
Nadzienie:
- 2 szklanki jagód
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 szklanki schłodzonej śmietany kremówki
- 4 łyżki gęstego jogurtu 10% tłuszczu
- 1 pęczek świeżej mięty
Najpierw przygotuj naleśniki. Burak obierz pokrój w kostkę zmiksuj z jajkami i mlekiem, dodaj miód, sól i mąkę i szybko wymieszaj, tak by powstało dosyć gęste, jednolite ciasto. Odstaw je na pół godziny, by odpoczęło. Na średnio rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej olejem wylej porcję ciasta i rozprowadź je cienką warstwą na całej patelni. Smaż aż ciasto całkiem się zetnie, wtedy przewróć naleśnik na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty, by lekko się zrumienił. Z podanych proporcji usmażysz 4-6 średnich naleśników. Naleśniki układaj jeden na drugim, oddzielając je wąskim paskiem papieru do pieczenia. Jedną szklankę jagód rozgnieć widelcem z 1 łyżką cukru. Odstaw do lodówki. Śmietanę ubij z pozostałym cukrem i pod koniec delikatnie wmieszaj jogurt. Następnie wmieszaj rozgniecione maliny. Pomarańczowe naleśniki dyniowe podawaj z jagodową śmietaną i pozostałymi owocami. Udekoruj listkami mięty.